Thade Dental Camp

Kontakt: info@thadeschool.org


Copyright © All Rights Reserved

I februari 2019 arrangerade vi "Dental Camp" i Thade. Fyra tandläkare från Katmandu - Pratibha Bk, Susma Karki, Priya Shrestha och Akriti Ghimir - följde med Saran, Christina och deras dotter Mahima, samt Heidi och hennes barn Jessica och Lucas, för att se över och laga tänder för både skolbarn och vuxna i Thade.


Thade Dental Camp blev ett mycket lyckat projekt. Det var dock många pusselbitar som skulle falla på plats för att allt skulle gå i lås.  Var skulle vi få tag på tandläkare som var villiga att lämna sina  jobb i flera dagar för att ge sig ut på en lång bilfärd på mer eller mindre riskfyllda vägar och bo spartanskt i en liten bergsby på nästan 3000 meters höjd?  Hur skulle vi få ihop pengar för att kunna genomföra projektet? Och hur skulle det rent praktiskt kunnas genomföras i en liten by utan tandläkarmottagning och tandläkarstolar?


För att göra en lång historia kort, fick vi kontakt med en organisation i Nepal som jobbar med ”Community Service”. Tillsammans och med våra sponsorers bidrag kunde vi genomföra detta projekt, vars totalkostnad blev mellan 35 000-40 000 svenska kronor. 


Tandläkarna gick tillsammans igenom dryga 100 personers tänder, varav 79 barn och vuxna behövde behandlas på något sätt – mestadels utdragning av tänder och enklare lagningar. Framöver kommer tandhälsa vara ett inslag i skolans läroplan.


Vi hoppas att detta kan bli något som regelbundet kan följa upp i framtiden. STORT TACK till alla våra sponsorer som gjorde detta möjligt!